Efter publikrekordet: Nu släpps en ny säsong av Dansserien

I februari slogs publikrekord under Dansserien då en föreställning med dansaren Fredrik Rydman lockade närmare 500 personer. Nu släpps programmet för kommande säsong. ”Vi har som vanligt en bred palett av genrer”, säger Olof Westring, konstnärlig ledare för Dans i nord.

Walk Man – Fyra män, Don Gnu, utmanar vardagens tråkiga rutiner med humor, stunttricks och fysisk styrka.

Det är nionde året som Olof Westring, Dans i Nord, och Marie Wallstén, enhetschef för Konst, Scen och möten på Kulturens hus, tillsammans producerar Dansserien. Det hela började med en förhoppning att få flera att upptäcka professionell dans med gästande världsartister.

– När vi kom hit med en dansföreställning för nio år sedan såldes 20 biljetter. Det var en väldigt bra föreställning som förtjänade fler i publiken så då väcktes tanken på hur ska man kunna bygga upp en större danspublik, säger Olof Westring.

Det visade sig bli en lyckad satsning. Året innan pandemin bröt ut nådde man rekordet på 199 sålda abonnemang och den publika framgången med Dansserien har väckt uppmärksamhet i hela landet. Det nationella arrangörsnätverket Dansnät Sverige ser Luleå som en god förebild för hur publikintresset för dans kan öka.

Marie Wallsten och Olof Westring

Marie Wallstén och Olof Westring är stolta över Dansserien i Kulturens hus.

– Deras marknadsförare vill ha möte med oss för att höra hur vi kan ha lyckats så bra. De vill att fler arrangörer ska jobba på samma sätt, säger Marie Wallsten.

– När vi startade Dansserien visste vi inte om publiken ville köpa abonnemang, men det visar sig att det är just abonnemanget som besökarna uppskattar. Vi får ofta höra att det är perfekt att ha sex föreställningar inbokade. Vi säljer en väldigt stor procent av de totala biljetterna via abonnemang, något som skiljer sig från övriga delar av Sverige, fyller Olof i.

I februari i år slogs publikrekord då dansaren Fredrik Rydman kom till Kulturens hus med föreställningen Master of Dance då närmare 500 biljetter såldes.

Kuckel Dansserien 2024

I Kuckel 2 tar stjärnkoreografen Alexander Ekman ett nytt grepp för att närma sig publiken. Elegant och fiffigt låter han sex starka scenpersonligheter redogöra för manipulationens många uttryck och ansikten.

Marie Wallsten menar också att trots att allt fler hittar till dansen är det fortfarande oupptäckt hos många och att det finns utrymme för att växa ytterligare.

– Det är en yngre medelålder på dansserien. Det är också jämförelsevis många män. Dansen drar till sig andra målgrupper och vi har nått en mångfaldspublik vilket är kul att se, säger Marie Wallsten.

– Egentligen är det är svårt att jämföra före och efter Dansserien. Före serien var det obefintligt, då kom som sagt bara 20 personer. Första året vi körde dansserien så tror jag att folk tänkte att man vågade prova på det för att man litade på Kulturens hus som avsändare. Och därefter har det fortsatt att växa. Nu ses vi som en nationell förebild när det gäller att sälja hela abonnemang, säger Olof Westling.

Vad kan publiken se fram emot inför kommande säsong som startar 16 september?

– Som vanligt har vi en bred palett av genrer, stilar och representation på scenen och det är få institutioner som har den här bredden, konstaterar Olof Westling.

Olof Westling om årets dansföreställningar

  • Kuckel 2 av koreografen Alexander Ekman har en dubbelbotten i sig där varje situation kan vara ett kuckel. Han undersöker manipulationens många uttryck och ansikten. Han kan hantverket och har en otrolig tajming. Det blir en väldigt rolig föreställning. Han vet hur man håller publiken i sin hand.
  • The Barefoot Diva består av fem kvinnor, fem svarta kvinnor, fem kvinnor förenade i sin kamp och sin tro på dansens kraft. Verket skapades med en önskan att hylla kvinnorna, i deras individualitet och i deras mångfald. Föreställningen har en väldigt effektfull ljussättning på kropparna som skiljer ut den från många andra föreställningar och är ett fint inslag i paletten som vi erbjuder.
  • Walk-Man, är ett danskt kompani och föreställningen handlar om fyra män på promenad genom en stad. De följer lätt oskrivna och strikta regler för gott uppförande och normer för social etikett tills en av dem bestämmer sig för att göra uppror. Det är en väldigt humoristisk, lättillgänglig föreställning som gjort succé i Danmark.
  • Lost Letters med Lucía Lacarra och Matthew Golding gör med sina åtta dansare en visuellt väldigt vacker föreställning som inspirerats av ett brev skrivet av en artillerist under första världskriget, till hans hustru. Lucía Lacarra är en världsballerina och det går knappt att beskriva vad hon kan göra med sin kropp, men det är verkligen världsklass på den här föreställningen.
  • Rocio Molina är en av vår tids stora och nyskapande flamencostjärnor. Hon återkommer för tredje gången, denna gång i sällskap med svenska livemusiker. Hon är tekniskt briljant, supermusikalisk och knyter an sitt eget uttryck till flamencon, det kommer bli en föreställning man kommer att bli hänförd av.
  • Playground undersöker gruppens dynamik och individens roll i mötet med andra. Vad händer när rollerna förändras och när blir leken allvar? Playground är en samproduktion mellan Dans i Nord, Memory vax från Malmö och kubanska Danza teatro retazos.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jeanette Bergström

Foto: Jeanette Bergström & Pressbilder

Logotyp